Je bekijkt nu “Met woningen alleen bouw je geen dorp”

“Met woningen alleen bouw je geen dorp”

  • Berichtcategorie:Agenda / Nieuws

Bijeenkomst op 13 februari over de waarde van maatschappelijke initiatieven in Baarn

Kunsthuis Baarn, Repaircafé, Weggeefwinkel, Kunstenaarsvereniging Luna, Happy Kids, Stichting Baarnse Bomen, Lokaal-O, Frontaalkunst: allemaal clubs die een waardevolle bijdrage leveren aan de Baarnse samenleving en een rijker cultureel leven, meer verbondenheid en plezier. Aan plekken waar mensen elkaar laagdrempelig kunnen ontmoeten en zich verbinden. Aan een levendige lokale democratie en zelfs aan kostenbesparing op allerlei gemeentelijke beleidsterreinen, zoals duurzaamheid en bestrijding van armoede en eenzaamheid.

Geen dorp of stad kan zonder dit soort plekken en initiatieven die veelal vanuit de bewoners ontstaan! Maar als we niets doen, zijn we ze op een gegeven moment kwijt. Want allemaal hebben ze betaalbare ruimtes nodig om te kunnen bloeien. En ze zitten allemaal in tijdelijke ruimtes die uiteindelijk gesloopt worden.

Zoals een van die initiatiefnemers het verwoordde: ‘In Baarn nemen we deze initiatieven gewoon voor lief, in plaats van ze te koesteren en moeite te doen om gunstige omstandigheden voor ze te creëren.’

Hoe gaan we hier als Baarnse samenleving mee om? Hoe organiseer je betaalbare huisvesting voor creatieve ontmoetingsplekken, broedplaatsen/vrijplaatsen waar sociaal-maatschappelijke en culturele (bewoners)initiatieven zich kunnen ontwikkelen?

DENK MEE over ruimte voor maatschappelijke en culturele initiatieven in Baarn!

Omdat we vinden dat hiervoor nu te weinig aandacht is, organiseren we op 13 februari hierover een dialoogavond, met iedereen die er wat aan gelegen is dat Baarn sociaal-cultureel blijft bloeien. Natuurlijk zijn ook al onze plaatselijke politici van harte uitgenodigd.

Initiatiefnemer van de bijeenkomst is Lokaal-O. De bijeenkomst wordt begeleid door Joop Hofman van Rode Wouw (www.rodewouw.nl), een van de landelijke voorlopers op het gebied van lokale democratische vernieuwing en nieuwe vormen van co-creatie.

Kom ook, doe en praat mee! We hebben veel creatieve denkers en doeners nodig op donderdag 13 februari 2020. Inloop vanaf 19.00 uur inloop, 19.30 uur start.

Nieuwsgierig naar de ‘maatschappelijke nomaden’?

Luister hier naar de podcastserie ‘Met woningen alleen bouw je geen dorp’ die podcastmaker Eelco Visser voor Lokaal-O heeft gemaakt en download hieronder de interviewreeks van Christine Schut in de Baarnsche Courant:

Interview met Birgit Oelkers van Lokaal-O (13 januari 2020)

Interview met Happy Kids Happy People (20 januari)

Interview met Kunsthuis en Stichting Baarnse Bomen (27 januari)

Interview met Repair Café (3 februari)

Interview met Kunstenaarsvereniging Luna (7 februari)

Interview met de Weggeefwinkel (10 februari)

Interview met FrontaalKunst (12 februari)