Je bekijkt nu Lokaal-O nieuwsbrief december: met veranderingen en ontwikkelingen het nieuwe jaar in!

Lokaal-O nieuwsbrief december: met veranderingen en ontwikkelingen het nieuwe jaar in!

  • Berichtcategorie:Algemeen / Nieuws

Hier de laatste nieuwsbrief van Lokaal-O in het oude jaar. Het was een bewogen jaar voor Lokaal-O met veel veranderingen en onzekerheden, maar ook – eigenlijk zoals altijd – met hoopvolle nieuwe ontwikkelingen, mooie activiteiten en gebeurtenissen! Hoog tijd om jullie bij te praten.

Gaat Lokaal-O stoppen of gaat het toch verder? 
Dat is nog niet duidelijk. Zoals jullie weten, namen het huidige bestuur en de kerngroep dit najaar het besluit om per 1 april te stoppen met Lokaal-O, gezien de voortdurende onzekerheid over een mogelijke voortgang op een andere vaste locatie en de aarzelende steun van de gemeente.

Toen dit bekend werd, kwam er veel op gang. Heel bijzonder en ontroerend om te zien van hoeveel mensen we steunbetuigingen ontvingen! En Helen Maier en Aletta Tholen besloten om met ondersteuning van het huidige bestuur te gaan onderzoeken of een vervolg van Lokaal-O in het Nutsgebouw haalbaar is. Zij willen ook een trekkersrol in het bestuur op zich nemen als een verhuizing mogelijk blijkt. De wethouder is enthousiast over deze mogelijke doorstart en steunt hen waar hij maar kan. Dat is natuurlijk heel positief nieuws!

Hieronder lees je hun persoonlijke bijdrage aan deze nieuwsbrief.

Nieuws vanuit de initiatiefnemers doorstart

Wij zijn Aletta en Helen en na het lezen van het artikel over het moeten sluiten van Lokaal-O hebben wij ons gemeld om te onderzoeken of een doorstart mogelijk is. Wij zouden het heel jammer vinden voor alle mensen die bij Lokaal-O een fijne en verbindende plek hebben gevonden en natuurlijk voor het bestuur die zo’n bijzondere plek mede gecreëerd heeft, als dit mooie initiatief zou moeten sluiten.

We hebben een goed gesprek met de wethouder gehad en we hebben met alle fracties contact opgenomen. Ook zullen wij alle huidige huurders benaderen om te onderzoeken of de huurconstructie in de toekomst in het Nutsgebouw kan blijven bestaan. Wij zijn positief gestemd over de reacties en de positieve toezeggingen van de gemeente tot nu. Maar gezien alle feestdagen en de vakanties ziet het ernaar uit dat wij half januari pas met wat meer concreet nieuws kunnen komen. Ook horen wij half januari tot wanneer het Poorthuis gebruikt kan worden en wanneer de verbouwing van het Nutsgebouw gaat starten.

Dit verhaal wordt vervolgd, wij zetten in elk geval onze schouders er flink onder! Mocht je ideeën, aanvullingen of tips hebben, dan kunnen die via het mailadres van het huidige bestuur gestuurd worden. Hartelijke groet, Aletta en Helen

Nog meer nieuws: vertrek van bestuursleden en Lokaal-O makers Marjo en Birgit

Per 1 januari leggen Marjo Stam en Birgit Oelkers, twee van de initiatiefnemers van Lokaal-O in 2016, hun werkzaamheden neer. Zij wilden al eerder stoppen, maar hebben uiteindelijk tot eind van dit jaar meegewerkt omdat er zoveel onzekerheid was rond het vervolg van Lokaal-O.
Na 7 jaar intensieve en enthousiaste inzet als bestuursleden en Lokaal-O makers vinden zij het tijd worden voor andere dingen in het leven.

Wij snappen hun keuze, maar gaan hen zeker enorm missen! Met hun grote betrokkenheid en toewijding waren zij twee van de bezielende community builders die Lokaal-O maakten tot wat het nu is: een verwarmende bruisende ontmoetingsplek met een bloeiende gemeenschap die niet meer weg te denken is uit Baarn. 
Ook in praktische zin waren zij degenen waar bestaande en nieuwe initiatiefnemers terecht konden met vragen en ideeën. Deze rol wordt vanaf nu waargenomen door andere bestuurs- en kerngroepleden. Je vragen en ideeën kun je het beste doorgeven via , dan nemen Hanneke, Judith of Zakia contact met je op.

Feest in het Poorthuis op z’n Lokaal-O’s
Of Lokaal-O doorgaat op een andere plek of niet, het einde in het Poorthuis komt sowieso in zicht. De dagelijkse activiteiten en het huren van ruimtes door initiatiefnemers kunnen in ieder geval doorgaan tot 1 maart en we moeten dus afwachten of we daarna gaan sluiten of verder kunnen gaan.

Maar hoe dan ook, we willen wel de jaarlijkse Lokaal-O traditie voortzetten om Vrouwendag (8 maart) te vieren als feest met swingende muziek en lekker eten! Noteer hiervoor alvast zaterdag 9 maart, meer informatie volgt. Hopelijk weten we op dat moment ook zeker of en hoe we met Lokaal-O verder gaan.

En op zaterdag 16 maart tijdens NLDoet zullen we gezamenlijk aan de gang gaan om ofwel de locatie Poorthuis op te knappen als we daar nog wat langer kunnen blijven, ofwel we gaan het interieur dat niet meer nodig is inpakken of veilen. Nog heel onzeker dus, ook hierover komt later informatie, maar je kunt die datum alvast in je agenda noteren.

Terugblik
Naast deze ingrijpende veranderingen gebeuren er nog steeds fantastische dingen bij Lokaal-O. Een kleine greep uit de bijzondere gebeurtenissen, naast alle wekelijkse lopende activiteiten zoals de open inlopen, buurtbieb, theaterrepetities, lego, yogalessen enzovoort.

Erg leuk nieuws is dat Lokaal-O inmiddels een vast trefpunt is geworden voor internationale bijeenkomsten. Er is een groep van zo’n 30 vrouwen uit 15 verschillende landen die maandelijks bij elkaar komt. Ook een groep Oekraïense vrouwen heeft met een feestelijke ontmoeting hun jaar afgesloten in Lokaal-O.

Buurtband optreden in Utrecht   Wat zijn we trots op ‘onze’ Buurtband die wekelijks in Lokaal-O muziek maakt! Op 18 november deden ze als enige beginnende band mee met een optreden van geroutineerde buurtbands in Utrecht. Hun muziek swingde de pan uit onder de bezielende begeleiding van Peter de Boer van Fort van de Verbeelding.

En op 21 november bracht een delegatie uit de Caraïben een bezoek aan de Baarnse Buurtband, ter inspiratie en voorbeeld. De repetitie mondde al snel uit in een spontaan dansfestijn.

Natuurlijk gaat de Buurtband gewoon door, in ieder geval tot maart in Lokaal-O en, afhankelijk van de toekomst, in het Nutsgebouw of op een andere plek. Wil je meedoen met de band? Dat kan nog steeds! Kom gewoon op een dinsdagochtend naar Lokaal-O. Vanaf 17 januari beginnen ze weer met wekelijks repeteren van 10.30 tot 12.00 uur.

Etentje met jongeren uit de Kazerne Op 20 december hebben Rima en de Syrische familie Daoud weer gekookt met een groep van 15 jongeren uit de voormalige Kazerne van Soestdijk. En deze keer extra feestelijk omdat het natuurlijk bijna kerst was!

Ontbijt Eerste Kerstdag De initiatiefnemers van de koffie-inlopen “Lokaal op maandag”, “Mooie Ontmoetingen” op woensdag en van de Wandelgroep op Zondag hebben de vaste bezoekers, zo’n 30 mensen, getrakteerd op een feestelijk kerstontbijt dat eindigde in een muzikaal feestje met spontane optredens van bezoekers. Lokaal-O was prachtig in kerstsfeer gebracht met o.a. de kerststukjes gemaakt door de groep bewoners van Sherpa die op woensdagochtend altijd koffie komt drinken. En de Lokaal-O kerststal voor de Kerststallenroute staat weer te pronken in de tuin.

Vooruitblik Ook begin volgend jaar zijn er extra activiteiten om te melden. De Zondagse Lunches gaan door op 7 januari, 21 januari, 4 februari en 18 februari, aanmeldingen via . De rekenbijles van Zakia en Hans begint vanaf 10 januari weer op de woensdagmiddagen van 15.30 tot 17 uur.

We wensen jullie een mooie jaarwisseling en een nieuw jaar met goede hoop, veel veerkracht, mooie ontmoetingen en verwarmende samenkomsten!

Hartelijke groeten, Bestuur van Lokaal-O, Birgit, Marjo, Hanneke, Zakia en Judith