Je bekijkt nu Nieuwsflits 28 juni 2021

Nieuwsflits 28 juni 2021

  • Berichtcategorie:Algemeen

We zijn eindelijk weer open! Zondag 20 juni hebben we dat gevierd met een uitbundige 1,5 meter-lunch voor 25 mensen en met een muzikale omlijsting door Antoinette en Mathijs. Het was smullen van frisse salades en hartige taarten en als afsluiting van deze eerste feestelijke maaltijd een overheerlijke tiramisu van aardbeien. RTV Baarn heeft er een mooie impressie van gemaakt, kijk hier.
Was je er niet bij? Meld je dan aan voor de volgende lunch op zondag 11 juli om 13 uur via   Ook deze keer is er weer plek voor maximaal 25 personen.  

Ook de wekelijkse Lokaal-O inloopmomenten zijn er weer
Lokaal op Maandag tussen 15 en 17 uur met zelfgebakken taart en koekjes, naaimachines op tafel en gezellig kletsen, en voor info over Lokaal-O. Koffie-uurtje op woensdag van 10-12 uur en ’s middags tussen 14 en 16 uur Mooie Ontmoetingen en de Buurtbieb. Ook op vrijdag is de Buurtbieb tussen 14 en 16 uur geopend. Kom gezellig een keertje buurten!  En op donderdagochtend is er sinds kort Yoga, tussen 10.15 tot 11.30 uur. Daarvoor moet je je wel even opgeven bij Corrie: 06-10080781..

Heb je zelf een idee en zoek je ruimte voor je initiatief? Laat het ons weten, het kan dus weer!

Opening Heuvelrugtuin
Zaterdag 29 mei was de officiële opening van de voortuin van Lokaal-O als Heuvelrugtuin, tijdens de landelijke NL Doet-dag! Met alle partners van de Heuvelrugtuin, NMU en IVN, de Groene Inval en wethouder Vissers van de gemeente, enthousiaste tuinwerkers en langslopers. En met lekkere hapjes, heerlijk weer en een fantastisch resultaat!

Alex en Bas van Stichting Baarnsche Bomen hebben in een halve dag een mooi vlaggenmastbankje getimmerd en Gerrie heeft de grote vlaggenmast helemaal stralend wit gepoetst. Loop een keertje langs om te kijken hoe mooi alles groeit en bloeit. Eind augustus/begin september komt er een bijeenkomst voor geïnteresseerden voor Heuvelrugtuinen in Lokaal-O, de datum volgt nog. Heb je belangstelling om mee te doen? Geef het alvast door:

Kunst Kijk Route Baarn
De komende weken, tot 25 juli, kun je ook aan de buitenkant, in het raam van Lokaal-O genieten van glaskunst van Lokaal-O maker Sascha van Tetterode: www.artvantetterode.nl  Met haar kunst in de etalage doet Lokaal-O mee met Kunst Kijk Route, kijk hier voor meer informatie.

Een avond over maatschappelijk vastgoed in Lokaal-O
Welke betekenis heeft maatschappelijk vastgoed in Baarn voor maatschappelijke initiatiefnemers, creatievelingen, kunst en cultuur met een kleine k en c? Daarover ging het gesprek op 24 juni in Lokaal-O waarvoor Melger Seebregts van de gemeente Baarn gebruikers van maatschappelijk vastgoed had uitgenodigd.

Aanleiding voor het gesprek is dat de gemeente een strategisch plan wil opstellen voor het gemeentelijke maatschappelijk vastgoed, zoals het Poorthuis, het Nutsgebouw en de huidige Bieb.
Er waren tien verschillende initiatieven vertegenwoordigd (en een aantal andere kon er niet bij zijn). Sowieso was het heel leuk om elkaar een keer te spreken en overeenkomsten en ervaringen te verkennen, het was voor het eerst dat we in deze samenstelling bij elkaar zaten!

Er ontstond een heel open en boeiend gesprek over de betekenis van maatschappelijk vastgoed als middel voor meer maatschappelijke initiatieven en over de noodzaak van meer maak- en ontmoetingsruimtes in Baarn voor kunst en cultuur met een kleine k en c én met een kleine huurprijs. Zoals ateliers voor kunstenaars, oefenruimtes voor musici en dansers, ruimtes voor ontmoetingen en sociaal-culturele activiteiten zoals in Lokaal-O, maatschappelijke initiatieven zoals de Weggeefwinkel, voor cross-over-media, zoals bij RTV Baarn en in de jongerencultuur en meer. Een plek/plekken waar synergie en kruisbestuivingen ontstaan, waar mensen samen creatief zijn, nieuwe dingen en ideeën tot stand komen, juist door de ontmoeting, doordat je op één locatie bij elkaar zit en doordat het qua huur heel erg laagdrempelig is.
Een gezamenlijke plek met een creatieve, lichtvoetige pop-up sfeer, huiskamerachtig. Mix van broedplaats en ambachtelijke maakplaats en dorpsclubhuis: authentiek met karakter en een ziel.
Hierover waren eigenlijk alle aanwezigen heel enthousiast en iedereen was ervan overtuigd dat zo’n plek als een magneet zal werken op allerlei mensen die creatief bezig (willen) zijn. Als een mogelijk voorbeeld voor een dergelijke toekomstige plek werd de huidige bieb genoemd.

De vraag is natuurlijk of de gemeente daar werk van wil maken en wil investeren in maatschappelijk vastgoed voor sociaal-cultureel en maatschappelijk initiatief. Dat zou namelijk ook betekenen dat niet de WOZ-waarde de hoogte van de huur bepaalt, maar de maatschappelijke waarde van de initiatieven die er gebruik van maken. Ook vraagt het om een soort profiel voor dit soort plekken, zodat er ook de initiatieven en mensen bij elkaar komen te zitten die elkaar kunnen versterken. Een plek in het centrum is niet zo gunstig voor initiatieven zoals de Stichting Baarnsche Bomen en het idee voor een houtwerkplaats waar mensen begeleid kunnen werken, zoals Aryan graag zou willen. Daarvoor zou werk gemaakt moeten worden van een ambachtelijke werkplaats(zone) in de zoom van Baarn.
  
In ieder geval praten we op 19 augustus om 19 uur verder, deze keer bij de Odd Fellows in het Nutsgebouw, adres: Burgemeester Penstraat 6. Ben je zelf maatschappelijke nomade, kunstenaar, maker van iets moois of maatschappelijke initiatiefnemer, op zoek naar ruimte en wil je meedoen met het gesprek? Stuur dan een mailtje naar Melger Seebregts van de gemeente Baarn voor aanmelding en meer info: 

Tot slot: nieuw bestuurslid gezocht voor een van de leukste besturen van Baarn!  
We willen het Lokaal-O bestuur graag uitbreiden met een extra bestuurslid. Wie we zoeken, wat er te doen valt en hoe we als bestuur werken vind je HIER (download). Als je die wilt delen met anderen, graag!   

Geniet van de zomer, van alles wat weer kan en van elkaar en van het mooie gedicht van Judith Herzberg hierboven!   
(In de volgende nieuwsflits vertellen we over nieuwe initiatieven die in de maak zijn en over de burendagvoorbereidingen, die weer heel speciaal wordt.)