Je bekijkt nu Hoe ga jij ermee om als je merkt dat iemand te maken heeft met geweld achter de voordeur?

Hoe ga jij ermee om als je merkt dat iemand te maken heeft met geweld achter de voordeur?

  • Berichtcategorie:Algemeen / Nieuws

Over deze vraag ging het maandag 7 december in Lokaal-O tijdens de bijeenkomst ‘Stop geweld tegen vrouwen’ die samen met de Soroptimisten en Zin in Baarn was georganiseerd.

In het gesprek bleek dat omstanders meestal snel in de valkuil stappen om in de actie te schieten, iets te regelen, degene die het overkomt tot een oplossing te brengen. Kortom: in de reddersrol te stappen. Maar als iets niet helpt, dan is dat het wel. Je kunt als buur, vriend(in), collega of familielid geweld tegen iemand niet vóór haar of hem stoppen.

Wat kun je dan wel doen?
Probeer er gewoon te zijn voor degene die het meemaakt. Luister zonder oordeel, ook zonder oordeel over de dader. Maar stel vragen als je een vermoeden hebt en vraag ook door, bijvoorbeeld ‘Ben je hiermee wel gelukkig?

Zoals eens is gehoord: “Als mij was gevraagd: voel je je nog wel veilig, dan had ik ‘nee’ kunnen zeggen, en was dat het begin van een gesprek en misschien een verandering van mijn situatie geweest.” Soms moet iemand zich eerst bewust worden van het feit dat het leven met geweld niet normaal is.

Er is trouwens geen standaardreactie die je in alle situaties uit de kast kunt trekken. Je moet zien aan te voelen of je heel voorzichtig moet zijn met vragen, of misschien iemand ook kunt verder brengen door de geweldsituatie direct bij de naam noemen. En diegene ook duidelijk te maken dat het niet aan haar ligt maar dat alleen zij zelf – met hulp van anderen – de situatie kan veranderen.

Vaak komt iemand pas in actie als het water tot aan de lippen staat: “Ik ging bij mijn partner weg omdat ik mezelf niet meer herkende, ik was nog maar een schim van mezelf, had geen zelfvertrouwen meer en was alleen nog maar bang. Het heeft zolang geduurd omdat mijn valkuil niet mijn kwetsbaarheid was, maar juist mijn kracht: ik bleef alles draaiende houden en de schijn ophouden.”

Melding maken, om advies vragen
Vaak doen mensen die mishandeling meemaken geen melding of aangifte. Om verschillende redenen. Vanwege schaamte, omdat ze hopen dat het snel weer over gaat, omdat ze loyaal zijn aan hun partner, omdat ze bang zijn voor de gevolgen van een melding of aangifte. Er zijn veel verborgen verhalen, die we niet makkelijk te weten komen. 

Natuurlijk zijn er ook situaties waarin je een melding moet maken bij een hulpverleningsinstantie. Dan kun je 0800-2000 bellen. Je kunt de hulplijn trouwens ook bellen en om advies te vragen, bijvoorbeeld als je twijfelt of niet zo goed weet wat te doen. En in Baarn kun je ook contact opnemen met Pit Baarn: 035-3037888.
 
Ook als je iemand hebt doorverwezen naar een instantie of een instantie hebt ingelicht, blijf dan toch in contact met diegene. Iemand die in een situatie van geweld zit, kan alle steun en nabijheid gebruiken die je te bieden hebt, als buurvrouw/man, vriend(in), collega of familielid. En ga erover te praten met elkaar. Want doordat er nog steeds een taboe op rust, durven mensen er niet over te vertellen en gaat geweld achter de voordeur gewoon door. Door erover te praten doorbreek je het taboe!

Voor meer informatie: www.orangetheworld.nl