Je bekijkt nu Lokaal-O gaat starten in het Poorthuis

Lokaal-O gaat starten in het Poorthuis

  • Berichtcategorie:Algemeen

De laatste hand is gelegd aan de inrichting en het gebruiksklaar maken van het Poorthuis. Wat is er door velen hard gebuffeld! En dat allemaal vormgegeven en gecoördineerd door Karin!

Yvonne, Rijnie, Bert, Antoinette, Ellen, Mary, Elise, Haiel, Ali, Mekdes, Hartini, Jacqueline, Marcel, Mohamed, Britt, Lina, Dirk, Jan Tijmen, Jet, Ton, Saskia, Elize, Hanneke, Gerrie, Marzena en nog vele anderen hebben in kleine groepjes geschilderd, geboend, getimmerd, rommel afgevoerd, lampen geïnstalleerd, gebroken en gebouwd! Stukje-bij-beetje heeft het Poorthuis een Lokaal-O-sfeer en look gekregen. En de professionals Tom van Garderen, Ben Breunesse en Ed Zwanikken hebben de installatie- en elektra- en loodgietersklussen geklaard.

Voor alle helpers organiseren we op zondag 20 september een gezamenlijke brunch met heerlijke, door enthousiaste Lokaal-O koks klaargemaakte gerechten!

Start vaste activiteiten in het Poorthuis

We zijn er klaar voor en starten vanaf de eerste week in september met de activiteiten van de vaste Lokaal-O initiatiefnemers (behalve de Weggeefwinkel, die in de Boemerang is gebleven).
De Buurtbieb met Jacqueline, Sascha en Cor opent op woensdag 2 september als eerste activiteit. Kom langs tussen 14 en 17 uur om te neuzen in de boekenkasten, een kopje koffie te drinken of even gezellig te kletsen.

In de week van 6 september starten ook de andere initiatieven. Met het organiseren van extra activiteiten, zoals buurtmaaltijden, samenkomsten en workshops, wachten we nog even totdat we echt onze draai gevonden hebben en zeker weten dat we ook die activiteiten coronaveilig kunnen organiseren. De komende maanden gebruiken we om te kijken hoe we, met inachtneming van de covid-19-richtlijnen en ons eigen coronaprotocol, weer een fijne ontmoetingsplek kunnen creëren in het Poorthuis. En dat gaat absoluut lukken!

In de agenda vinden jullie een overzicht van de vaste initiatieven en open inloopactiviteiten. Hier en op Facebook vind je telkens actuele informatie daarover.

Kennismaking mede-gebruikers Poorthuis

BarGezellig (disco-avonden van Amerpoort), Harm en Ria (dansavonden voor ouderen en meer) en het Repaircafé zijn al jarenlang gebruikers van de begane grond in het Poorthuis. Zij maken nu ook deel uit van het Lokaal-O collectief en zijn van harte welkom! Voorlopig gaat alleen het Repaircafé van start, dat gebeurt weer op 12 september van 10 tot 13 uur; voor de andere activiteiten kan dat jammer genoeg nog niet in verband met corona. 

Verder is op de eerste verdieping van het Poorthuis FrontaalKunst actief en maakt de Aloysius Basisschool gebruik van enkele lokalen. En helemaal achterin, in de aanbouw, zit natuurlijk RTVBaarn. Om elkaar te leren kennen en onze ruimte te presenteren, hopen we alle medegebruikers op woensdag 16 september tussen 12.30 en 13.30 uur te ontmoeten voor een rondleiding door de opgeknapte ruimtes op de begane grond.

Boek met Soep- en Taartrecepten in de maak!

Zoals al eerder aangekondigd, bundelen we de soep- en taartrecepten van de Soep- en Taartexpress in tijden van corona tot een receptenboekje, als praktische en leuke herinnering aan de positieve kanten van deze bijzondere en moeilijke corona-lockdown.

Het wordt een prachtig boekje, vormgegeven door Maurice van der Valk, met foto’s van soep- en taartmakers van fotografen Mieke Wegerif en Dasa Welgemoed. Alle soep- en taartontvangers en -makers krijgen een exemplaar. Het boekje bieden we ook te koop aan. Houd het in de gaten, want dit wordt een collector’s item! En te zijner tijd kun je in het Poorthuis natuurlijk ook weer genieten van zelfgemaakte soep en taart. 

Burendag – Openingsfeestelijkheden

Op zaterdag 26 september, Burendag, organiseert Lokaal-O een open huis voor een beperkt aantal mensen. Dat doen we vanwege corona in aparte onderdelen, op verschillende momenten van de dag.

In de ochtend nodigen we de buren uit de Kerkstraat en de Penstraat uit voor een brunch.

‘s Middags is er voor belangstellenden een kleinschalig buitenprogramma met muziekoptredens van een aantal MuziekExpress-ensembles. Plus de mogelijkheid tot bezichtiging van de ruimtes op de begane grond of deelname (in kleine groepjes) aan een workshop. In de middag is er ook een officieel openingsmoment en presenteren we het eerste exemplaar van het Receptenboek.

Zodra de programmaflyer beschikbaar is, zetten we die op onze website. Deze keer moeten we iedereen die  mee wil vieren, vragen om zich – vanwege corona – van te voren aan te melden.  Dat kan via

Groenadoptie – Heuvelrugtuin

Lokaal-O heeft met de gemeente Baarn afgesproken dat wij het openbaar groen aan de voor- en zijkant van het Poorthuis adopteren. Een enthousiaste tuingroep is al aan de slag gegaan met het onderhoud van dit groen: de vaste planten die we vorig jaar bij De Boemerang hadden geplant, zijn al verplaatst en maken de Poorthuis-tuin nu al kleuriger.

We willen ons aansluiten bij het project Heuvelrugtuinen: het aanplanten van zo veel mogelijk inheemse planten die passen in de omgeving van de Utrechtse Heuvelrug, het bieden van beschutting voor vogels en insecten, gifvrij tuinieren en regenwater zoveel mogelijk in de grond. Vind je het leuk om mee te doen en/of heb je nog (stekken van inheemse) planten over, neem dan contact op met Marjo, 06 36312747

Sponsors

We zijn ontzettend blij met Stichting Doen en het VSB-fonds, de sponsors die de verbouwing, inrichting en openingsactiviteiten van het Poorthuis mogelijk hebben gemaakt, met de gemeente Baarn die bijdroeg aan de verhuiskosten, met het Oranjefonds en Camelot voor hun financiële bijdragen aan de organisatie van onze Burendag op 26 september en de tuinactiviteiten (NL Doet) en met de bijdrage van de Rotary voor het coronaproof maken van onze ruimtes. 

Maar we zijn niet alleen blij met de financiële steun, minstens zo veel waardering hebben we voor iedereen die Lokaal-O een warm hart toedraagt en ons in woord en daad zoveel bijval, hulp en enthousiasme schenkt. Iedereen bedankt daarvoor en graag tot ziens in het Poorthuis!