Je bekijkt nu Lokaal-O: meer dan de som der delen

Lokaal-O: meer dan de som der delen

  • Berichtcategorie:Algemeen

Terugblik op een workshop over de gezamenlijke kracht van Lokaal-O 

Zes maanden geleden besloten wij om met Lokaal-O naar de Boemerang te verhuizen. Want de oude Gaspard school, waar we de afgelopen drie jaar zaten, zal begin 2020 worden afgebroken.
Zo’n verhuizing is altijd spannend. Krijgen we het voor elkaar, gaat het lukken qua geld? Willen alle initiatiefnemers en gebruikers mee verhuizen of vallen er gaten? Gaat iedereen meehelpen met opknappen, schoonmaken, verhuizen? Weten mensen de nieuwe plek te vinden?

Typisch voor Lokaal-O is dat de meeste initiatieven  organisch ontstaan (van het een komt het ander) en dat het geheel meer is dan de som der delen. Het vertrouwen daarop én het vertrouwen in elkaar en de kracht van gezamenlijkheid is onze vaste grond.

Dat was van begin af aan zo. Maar blijft dat ook bij een verhuizing overeind? Dat was voor de zomer onze hamvraag. Nu, vier maanden later, kunnen we zeggen dat die basis alleen maar steviger is geworden. Niet alleen door de verhuizing, maar ook door de bedrijvige zomer van schilderen, het plezier van Painting Parties, het zweet van verbouwen en sjouwen, de hoofdpijn van duizend dingen regelen en samen feest vieren, zoals op Burendag, 28 september, ons Open Huis.

Lokaal-O bestaat bij de gratie van samen dingen doen als gebruikers, continu met elkaar in gesprek zijn, pret hebben, successen delen en de wil om er samen uit te komen als er problemen of wrijvingen ontstaan.
De initiatiefnemers die van Lokaal-O gebruik maken, zijn geen vrijwilligers van Lokaal-O maar Lokaal-O makers. Maar hun autonomie als initiatief gaat gepaard met de verbondenheid met het geheel en het besef dat we meer zijn dan de som der delen. En ook meer zijn dan een buurthuis of een bedrijfsverzamelgebouw.

Nu is het zaak om onze nieuwe plek levendig en met nieuwe ideeën in beweging te houden, op een manier waar iedereen zich prettig bij voelt. Daarvoor is het nodig om zo nu en dan een pas op de plaats te maken, ‘sociaal onderhoud’ te plegen, stil te staan bij onze eigen gemeenschapskracht. Met elkaar delen wat we als Lokaal-O makers in elkaar waarderen en waarom we het belangrijk vinden om deze plek gezamenlijk in stand te houden.

Zo’n Pas op de Plaats hebben we een paar weken geleden gemaakt. We hebben ons zelf een workshop gegund te verkennen wat het Lokaal-O collectief aan initiatiefnemers bindt, wat onze kwaliteiten en gezamenlijke kracht zijn. Wat kwam daar uit?

In Lokaal-O komen meer dan tien verschillende Baarnse ‘bubbels’ – verschillende maatschappelijke groepen – bij elkaar. Hoe meer hoe beter wat ons betreft.
Wat we als Lokaal-O makers met elkaar delen is de wens om van betekenis te zijn, om bij te dragen aan Lokaal-O – en een ieders eigen initiatief – als een warme plek van ontmoeting, waar je je thuis kunt voelen. Een plek van kunst en cultuur en dialoog en debat, waar veel mogelijk is. Tegelijkertijd is het ook een plek van mensen met ideeën, van sociaal-maatschappelijke initiatieven die hoog en laag Baarn met elkaar verbinden vanuit gezamenlijke interesses, verlangens en passies.

Lokaal-O kun je ook zien als gouden rafelrand van vorstelijk Baarn. Een creatieve en sociale vrijplaats die gevormd en in stand gehouden wordt door iedereen die er gebruik van maakt.  En, zoals een van de deelnemers het verwoordde: “Het is een beetje een avontuurlijke plek, een soort Rivella, wat vreemd maar wel lekker.”

Wat een mooie uitkomst. We kunnen het iedere organisatie aanraden, zo’n gezamenlijke Pas op de Plaats met een blik vooruit!

Bericht geschreven door Birgit Oelkers en Nienke Visser

Bij de workshop werden wij op creatieve en interactieve manier begeleid door Mara Verduin, www.maraverduin.nl