Je bekijkt nu Nieuwsbrief Lokaal-O januari 2024
Actie 'Lokaal-O moet blijven' 2023

Nieuwsbrief Lokaal-O januari 2024

  • Berichtcategorie:Algemeen / Nieuws

Onze eerste nieuwsbrief van dit jaar begint met goed nieuws. Wethouder Hugo Prakke liet weten dat Lokaal-O tot eind december in het Poorthuis kan blijven, omdat het ombouwplan naar schoollokalen vertraging oploopt. Hiermee vervalt de noodzaak voor Lokaal-O om per 1 april te moeten stoppen met alle activiteiten. We gaan door!

Vooruitblik op komend jaar

Dit betekent dat in ieder geval de inloopactiviteiten op maandagmiddag en woensdag blijven. De Buurtband, de Legoclub, het Theaterhuis, de etentjes met de jongens uit de kazerne, de internationale yogalessen en vrouwenontmoetingen kunnen doorgaan. En er is nu weer ruimte voor nieuwe initiatieven, dus laat het ons weten als je daar een idee voor hebt.

Vanwege de langdurige onzekerheid over een mogelijke voortgang op een nieuwe locatie zochten en vonden intussen enkele vaste gebruikers een andere plek voor hun initiatief. Repair Café, Corrie van Eijk van Yoga met een Glimlach en Freija Poll en haar toneelgroep De Baarnse Bende vertrekken al dan niet tijdelijk uit het Poorthuis.

Dat is heel begrijpelijk, maar wel erg jammer natuurlijk. Gelukkig heeft de wethouder toegezegd dat de gemeente wil steunen als we door minder inkomsten uit de gebruikersbijdragen financieel in de problemen zouden komen.

Gaan we verder in 2024?

Ander goed nieuws is dat in de Nota Maatschappelijk Vastgoed die de gemeenteraad in april zal behandelen, het advies is opgenomen dat Lokaal-O in het Nutsgebouw verder zou kunnen. We moeten natuurlijk afwachten hoe dat uitpakt. Maar ook als dat advies niet wordt aangenomen, ligt er een inspanningsverplichting voor de gemeente om Lokaal-O te huisvesten. Daar zijn we heel blij mee! Hieronder het artikel van de Baarnsche Courant over deze ontwikkeling.

Ons nieuwe bestuurslid Helen Maier heeft, met ondersteuning van Aletta Tholen, contact gelegd met de Baarnse politieke partijen. Op maandag 1 april willen wij de raadsleden uitnodigen om te laten zien hoe we het Nutsgebouw zouden kunnen opvullen met, naast de activiteiten van Lokaal-O zelf, de meer externe gebruikers als de Legoclub, de theatergroepen enz. Het bestuur zal goed onze wensen vertegenwoordigen. 

In deze periode vol onzekerheid over onze toekomst krijgen we veel steun uit allerlei hoeken. Zo deed ook de Adviesraad Sociaal Domein een oproep aan de gemeente om te zorgen voor een vaste plek voor Lokaal-O. Alles bij elkaar geeft dit ons moed voor de toekomst.

Oproep: coördinatoren voor de Zondagse Lunches gevraagd

Intussen loopt het Lokaal-O leven gewoon door, al missen we Birgit en Marjo enorm.

De komende Zondagse Lunches zijn op 4 februari en 18 februari. De meeste vaste lunchers, koks en helpers (de “Poorthuis Angels”) zien daarna heel graag een vervolg, maar dit is alleen mogelijk als we mensen kunnen vinden die de coördinatie hiervan op zich willen nemen.

Er zit wat werk in de voorbereiding en het op de zondag van de lunch aanwezig zijn van 10.30 tot 15.30u (zelf koken hoeft niet). Het mooist zou zijn als we hiervoor twee enthousiastelingen kunnen vinden, dan is het voor ieder eens per maand een klus.

Voel je ervoor om deze succesvolle en gezellige activiteit als coördinator op je te nemen? Laat het ons snel weten via   Een uitgebreide werkomschrijving, een goede overdracht en alle steun van het bestuur en de Lokaal-O makers zijn gegarandeerd.

Feestje in het Poorthuis op z’n Lokaal-O’s
De jaarlijkse Lokaal-O traditie om Internationale Vrouwendag (8 maart) te vieren willen we graag voortzetten. Op zaterdagmiddag 9 maart is het daarom Open Huis met swingende muziek en lekker eten! Noteer de datum, en heb je een leuk idee voor het programma, mail ons via

En op zaterdag 16 maart tijdens NLDoet willen we gezamenlijk aan de gang gaan om het Poorthuis en onze Heuvelrugtuin weer wat op te knappen nu we hier nog langer kunnen blijven. Wil je meedoen? Nadere informatie volgt.

We wensen jullie een mooi begin van de lente (al moeten we de wintermaand februari nog door) met steeds langer wordend daglicht en ontluikend nieuw groen,

Hartelijke groeten, bestuur van Lokaal-O, Hanneke, Helen, Zakia en Judith