Je bekijkt nu Wandeling langs Koloniaal Erfgoed in Baarn

Wandeling langs Koloniaal Erfgoed in Baarn

  • Berichtcategorie:Algemeen

Op vrijdag 29 oktober maakte een groep van 15 Baarnaars een wandeling langs koloniale panden van Baarn. De wandeling was een initiatief van Birgit Oelkers en Nona Salakory.

Wandelgids was Petra Groen, die samen met Elly Touw initiatiefnemer is van “Koloniaal Erfgoed te voet”. Beide historica´s hebben in hun professionele leven het koloniaal verleden van Nederland bestudeerd en zijn daarnaast uit nieuwsgierigheid begonnen met het uitzetten van wandelroutes door heel Nederland langs koloniale overblijfselen zoals buitenplaatsen en villa s.

Hun motivatie: “Het koloniaal verleden zit tot in de haarvaten van de Nederlandse samenleving. Wij vinden het belangrijk aandacht te besteden aan die geschiedenis, omdat we in een land samenleven als erfgenamen van koloniale overheersers en overheersten”. 

Start- en eindpunt van de wandeling was Lokaal-O in de Kerkstraat. Na een introductie van Petra waarin ze de band van Baarn met het koloniaal en slavernijverleden onderverdeelde in 3 tijdvakken (1700-1800, 1800-1880, 1880-1914) werd een deel van de in totaal 17 kilometer lange wandeling gelopen. Die liep langs Villa Peking en Villa Canton, beide gebouwd door Reinhard Scherenberg aan het einde van de 18e eeuw. Langs de Wintertuin en Cantonspark, aangelegd door August Janssen die in opvolging van zijn vader op Sumatra met de Deli Maatschappij fortuinen verdiende aan de handel in tabak, wandelde de groep naar Huis Schoonoord op de Faas Eliaslaan, eveneens gebouwd door Richard Scherenberg.

Via Maria Oord aan de Kerkstraat liepen de wandelaars terug naar Lokaal-O. Maria Oord werd gebouwd door kina-specialist en apotheker Karel Wessel van Gorkom die directeur was van de “gouvernementskinacultuur” en leider van kinaplantages op Java. Het werk op deze plantages werd verzet door “vrije” Javaanse arbeiders. Dat was bijzonder omdat er op andere overheidsplantages sprake was van dwangarbeid.

Het was een heel geslaagde wandeling met geanimeerde uitwisselingen tussen de wandelaars over een omstreden verleden met zwarte en ook lichtere kanten, waarvan nog steeds delen onderbelicht zijn gebleven, zoals de geschiedenis van de slavernij in de Oost.

Deze wandeling maakt deel uit van een reeks cultureel-maatschappelijke initiatieven over het koloniale verleden van Baarn, met als doel om meer aandacht te besteden aan en meer bewustzijn te creëren voor dit onderwerp.

RTV Baarn maakte een mooie reportage: https://www.youtube.com/watch?v=W_54WO0aueg

Wil je op de hoogte blijven om een completer geschiedenisbeeld te krijgen, laat het ons weten:

Birgit en Nona.  .  en