Je bekijkt nu Lokaal-O in februari: verlengde coronatijd

Lokaal-O in februari: verlengde coronatijd

Hoe gaat het met je?

Wie kijkt er niet uit naar onbezorgd samenzijn en spontane ontmoetingen. Helaas, het kan nog niet, zeker niet nu nieuwe besmettelijke virusmutaties ook in Nederland opduiken. Ondertussen maken we er het beste van en organiseren we vanuit Lokaal-O allerlei kleine lichtpuntjes en ontmoetingen op afstand. Hieronder een overzicht daarvan.

De KoekjesExpress die Lokaal-O op 8 januari organiseerde, was in ieder geval een feest van verbinding en ontmoeting. Ook de muzikale voordeur-optredens van Antoinette en Annemiek worden enthousiast ontvangen: bij een verjaardag, een bijzonder jubileum, een ontslag uit het ziekenhuis…. Kortom bij een speciaal moment in je leven tijdens deze lockdown. Er hebben inmiddels al vele voordeuroptredens plaatsgevonden.

Voorloper van vrede
…zo heet een prachtig gedicht van Typhoon dat begin van het jaar op de voorpagina van Trouw stond. Antoinette Hemmelder bracht de tekst ervan met haar vaardige hand aan op een paneel bij de bar van Lokaal-O. Een geweldige welkomsttekst die uitnodigt om ‘even op adem te komen, niets te hoeven om thuis te zijn.’  

Ook Erica, Nienke en Corinne zijn bezig met een mooi project: in het klaslokaal op de begane grond schilderen zij op de vloer een labyrint, als rustpunt maar ook ter inspiratie voor iedereen die van dat lokaal gebruik gaat maken.

Ontmoeten gaat door
Lokaal-O in het Poorthuis is en blijft dicht, zo lang de lockdown duurt. Voor initiatieven, structurele activiteiten en voor open inloop. Maar dat betekent niet dat er niets gebeurt…

Taalontmoeting op de dinsdagavond gaat online door! Zij zijn inmiddels bedreven in digitaal ontmoeten. En hun zoom-sessies zijn wekelijkse lichtpuntjes waar iedereen naar uitkijkt en waar de meest uiteenlopende gesprekken plaatsvinden. De groep is nu met zo’n zes deelnemers. Meer weten of meedoen? App naar Elise (06 39190953) of Marjo (06 36312747). 

En de lockdown-voorschriften bieden een mogelijkheid voor bepaalde groepen om bij elkaar te komen. Het gaat dan om groepen met mensen die kwetsbaar zijn, bijvoorbeeld omdat ze geen of een klein netwerk hebben. In Lokaal-O zijn twee groepen waarvoor we op basis van die reden een uitzondering maken, in overleg met de gemeente.
Een daarvan is de besloten groep SamenSterk van Kwintes. Voor de deelnemers is er een tweewekelijkse ontmoetingsmogelijkheid.

De tweede groep is ontstaan vanuit ‘Mooie Ontmoetingen’, georganiseerd door Karin Beukeboom. Zij ontmoeten elkaar vanaf woensdag 20 januari elke week als besloten groep in Lokaal-O. 

En dan de Minibieb: met deze lockdown vliegen de boeken en dvd’s uit de kast voor de deur bij het Poorthuis. Iedereen heeft behoefte aan leesvoer en film kijken. Daarom deze oproep: wie heeft er vooral nog dvd’s die je al gezien hebt en evt. wel naar een ander mogen om te bekijken? Als je wilt mag je ze zelf in de kast zetten en kun je gelijk kijken of er nog iets anders voor je bijstaat in de kast wat je mee kunt nemen. En boeken zijn natuurlijk ook van harte welkom.

Vrijwilligersprijs voor de Weggeefwinkel

Tijdens de Nieuwjaarsreceptie van de gemeente Baarn werden de winnaars van de Cultuurprijs en de Vrijwilligersprijs bekendgemaakt. Samen met RTV-Baarn en de Weggeefwinkel was Lokaal-O genomineerd voor de vrijwilligersprijs. De Weggeefwinkel kreeg de meeste stemmen en won. Zeer verdiend en van harte gefeliciteerd!

Iedereen die op Lokaal-O gestemd heeft, nog van harte bedankt! Alle drie genomineerden – Lokaal-O, de Weggeefwinkel en RTV Baarn – dragen volgens ons bij aan een dorp waar je graag wilt wonen. Waar mensen oog voor elkaar hebben, elkaar niet in de kou laten staan. Een dorp waar letterlijk en figuurlijk ruimte is om samen dingen te doen. We maken dat samen mogelijk én we laten zien wat daardoor kan ontstaan.

Help Lokaal-O de winter door!

Tot slot nog een oproep. In september 2020 is Lokaal-O vol enthousiasme en vol nieuwe energie begonnen op de nieuwe plek, het Poorthuis. Helaas moesten we na deze vrolijke start in november onze deuren voor twee weken sluiten en nu zitten we vanaf 15 december alweer in de derde lockdown die in ieder geval tot 9 februari duurt.

Dat betekent ook: geen inkomsten voor Lokaal-O. Want we betalen onze huur en vaste lasten uit de gebruikersvergoedingen die we aan de vaste initiatiefnemers en incidentele gebruikers vragen. Die inkomstenstroom ligt nu stil en de bodem van onze reserves komt akelig snel in zicht.

Wil je ons steunen met een financiële bijdrage? Dat zou geweldig zijn en alle beetjes helpen. Je kunt je bijdrage overmaken op het rekeningnummer van Stichting Lokaal-O: NL 78 TRIO 033 844 61 84, onder vermelding van ‘Donatie 2021’. Ook goed om te weten dat Lokaal-O de ANBI-status heeft, waardoor je giften van de belasting kunt aftrekken.  

Lokaal-O hoopt van harte na deze lockdown weer open te kunnen en dat alle vaste activiteiten weer van start kunnen gaan. Hou vol en probeer ook in deze grijze wintermaanden de moed erin te houden. Er komen betere tijden!