Je bekijkt nu De Baarnse MuziekExpress: plezier en collectieve kracht

De Baarnse MuziekExpress: plezier en collectieve kracht

Sinds 23 maart treden Baarnse musici die zich hebben aangesloten bij de Baarnse MuziekExpress belangeloos op in de tuinen of buitenruimtes van woongroepen en verzorgingstehuizen. Elke week vinden gemiddeld zo’n zeven optredens plaats. En op Bevrijdingsdag, in samenwerking met de Vrijheidsrevue van Kevin van den Berg en Manon Blaauw, waren dat er zelfs veertien. Als je zelf niet in een woonzorgcentrum of appartementencomplex voor ouderen woont, zie je er weinig van, maar de impact van de MuziekExpress is groot.

Initiatiefnemer van de MuziekExpress is Birgit Oelkers van Lokaal-O: “Er wonen zoveel creatieve mensen in Baarn, en een deel zit ook binnen ons netwerk. Dat bracht me op het idee van de MuziekExpress. Wat is er nu mooier dan mensen die door de coronamaatregelen niemand op bezoek krijgen en binnen moeten blijven, blij te maken met een muzikale verrassing. Ik heb een flyer in elkaar gezet en per app verstuurd met de vraag wie er mee wil doen aan buitenoptredens van een half uur, met een klein aantal mensen. Er kwamen direct al veel reacties op, ook via onze oproep op Facebook en we zijn een gezamenlijke appgroep gestart.”

Sommige mensen aarzelden, mocht het wel, was het wel veilig genoeg? Ik heb toen met de burgemeester overlegd en in samenspraak met de politie kreeg de MuziekExpress toestemming om optredens te organiseren met maximaal vier personen per keer. Om oploopjes te voorkomen, maken we de optredens niet publiekelijk bekend. Elk optreden meld ik bij de politie en iedereen in de appgroep kent de veiligheidsafspraken.”

Grote variatie

“Het is zo mooi hoe verschillend de optredens zijn,” vervolgt Birgit Oelkers. “Dat loopt uiteen van meezingliedjes, dans, musicals, pop en klassieke muziek. De toehoorders op hun balkons of op hun stoelen in de tuin dansen en zingen vaak mee. Heel ontroerend.”

Dat wordt beaamd door verschillende musici. Cellodocent Nienke van den Dool van Stichting Muziek en Dans Baarn speelt samen met leerling Tjitte van den Bedem een klassiek programma met onder andere Vivaldi en Spaanse muziek, heel vrolijk: “Het is ontzettend leuk en iedere keer weer anders. Een informele sfeer en toehoorders die kleine dansjes maken.” Antoinette Hemmelder van de Zingende Jukebox speelt gitaar en treedt met wisselende zangeressen op: “We zingen meezingers die iedereen wel kent. Soms houd ik het klein en verzorg een optreden bij iemand die jarig is. Het is zo mooi mensen een verzetje te kunnen bieden, we worden heel hartelijk ontvangen. Ook voor onszelf is het een cadeautje.”

Belangrijke spil bij de buitenoptredens is Jack Visser van het gelijknamige Jack Visser Entertainment die er met zijn geweldige audio-apparatuur voor zorgt dat de buitenoptredens goed verstaanbaar zijn. Want buiten optreden is heel wat anders dan binnen. “Sommige zangers hadden nog nooit versterkt gezongen en raken helemaal enthousiast.” Jack draait bij de buitenoptredens bij de grotere complexen, inmiddels ruim zestig optredens. Kevin en Manon werken met hun eigen geluidsman, Edan van der Meer.

Betekenis voor toehoorders én deelnemers

De MuziekExpress appgroep versterkt de onderlinge band tussen de uiteenlopende artiesten. Antoinette: “Ik vond het best spannend om me in mijn eentje op te geven, maar ik heb het toch gedaan. Het levert zoveel op. Je stimuleert elkaar, toont interesse in elkaars optredens, deelt filmpjes, geeft tips, adressen en contactpersonen door en gunt elkaar ook dingen. Ook al is het op afstand, je hoort erbij.” Marieke Verheijden, een van de zangeressen van het uit twaalf vrouwen bestaande vierstemmige popkoor Vocal Group Esperanto roemt de gezelligheid en sociale functie van de app. “We kunnen zo snel schakelen.” Esperanto doet nu mee in groepjes van maximaal vier zangeressen.

Niet alleen de bewoners van de verschillende wooncomplexen en tehuizen voelen zich opgevrolijkt door de optredens, de musici zelf beleven er minstens zoveel plezier aan: “Wij worden gelukkig als we samen zingen”, vertelt Marieke. “De eerste keer dat we samen weer optraden gaf zoveel lol, ook al zing je voor een handjevol mensen, iedereen is vrolijk.” Ook cellisten Nienke en Tjitte vinden het heerlijk om te kunnen spelen. “Er zijn door corona zoveel mogelijkheden weggevallen, en als je graag speelt is dit een fantastische manier.”

Belangeloze ondersteuning

Wat dus begon als een simpel oproepje, is uitgegroeid tot een ‘ensemble’ van zo’n 25 musici die al vanaf eind maart optreden. Birgit: “Het is geweldig dat winkelierscoöperatie Centrum Baarn spontaan een donatie heeft gedaan. En inmiddels heeft Lokaal-O voor de MuziekExpress ook subsidiebijdragen ontvangen van het Ouderenfonds Baarn (SFOB), het Oranjefonds en een particulier fonds. Want al doet iedereen belangeloos mee, het is wel fijn om de musici en de geluidstechnici een bijdrage te kunnen geven voor hun grote inzet.”

Dit alles maakt de MuziekExpress zo mooi en bijzonder. Birgit: “Het is fantastisch wat we samen voor elkaar krijgen in Baarn. De collectieve kracht en de lol. Dat je vanuit schoonheid en kunst zo’n verbinding kan creëren, dat ontroert me. Het past ook bij de doelstellingen van Lokaal-O, we maken maatschappelijke initiatieven mogelijk, maar het zijn de deelnemende musici die het doen.”

Deelnemers van de MuziekExpress:

Kevin van den Berg en Manon Blaauw, Antoinette Hemmelder, De Oppeppers, Lisette de Weijer, Marjolein Bonten, Mariska de Koning, Annemiek de Groote, Marjoleine Leene, leerlingen en docenten van Muziek en Dans, Balletschool Marut Jorquera en Rani Art, Vocalgroup Esperanto, Inge de Jong, Josefina Koloski, Laura van Overhagen en Eline Lohmeijer, Jessica Daniels, Muziekschool Baarn. De geluidsexperts van Jack Visser Entertainment en Audivio zorgen voor de nodige decibellen.

Tekst: Marjo Stam,