Je bekijkt nu Lokaal-O nieuwsbrief november

Lokaal-O nieuwsbrief november

  • Berichtcategorie:Algemeen / Nieuws

Lokaal-O draait weer volop. Wat een energie geeft dat!

Karin is terug van haar pelgrimswandeling naar Compostella met een hoofd vol nieuwe ideeën. Er komen allerlei ‘aanwaaiers’ langs die graag iets nieuws willen opstarten. Gaandeweg komt van het een het ander en ontstaan er ook al plannen voor 2022. In deze Nieuwsflits alvast een inkijkje in onze activiteiten in november.

Laten we hopen dat het toenemende aantal coronabesmettingen geen roet in het eten gooit. We volgen voor onze activiteiten de landelijke corona-richtlijnen voor buurt- en dorpshuizen. Dat betekent dat sinds zaterdag 6 november ook in Lokaal-O mondkapjes worden gedragen (behalve als je zit) en dat we bij evenementen een QR scan doen.

TERUGBLIK

Week van de Eenzaamheid
Rondom de Week van de Eenzaamheid (4 t/m 10 oktober) hebben de deelnemers van Lokaal-O op Maandag en van Mooie Ontmoetingen mooie, persoonlijke gesprekken gehad over je eenzaam voelen en wat je kan doen als je merkt dat mensen in jouw nabijheid eenzaam zijn. Ervaringen en handige tips werden uitgewisseld. Birgit maakte er een mooie samenvatting van (zie hieronder).

ABCD-Popeldag 15 oktober
Lokaal-O heeft meegedaan met de landelijke dag van en voor community builders: de ABCD-Popeldag op 15 oktober. ABCD staat voor Asset Based Community Development. Centraal thema van deze 6de landelijke dag was ‘Ontdek de lokale parels van gemeenschapskracht’.

Met 20 deelnemers hebben we die middag in Lokaal-O de kunst van community building in ontmoetingscentra verkend. Ons lokale thema was ‘Hoe blijf je hecht én open als community, hoe blijf je fris en fruitig als ontmoetingscentrum.’  Onze ervaringen en werkprincipes deelden we met buurtmakers uit Diemen, Amsterdam, Almere, Utrecht en natuurlijk Baarn. Op het eind schreven de deelnemers op een tegeltje wat ze typisch Lokaal-O vonden: ‘Beetje vreemd maar wel lekker!’ Er is ook een podcast van de dag gemaakt die je hier kunt beluisteren: https://t.co/OPVGH3xwWb?amp=1

Vrijdag 29 oktober – welkom en kennismaking nieuwe initiatiefnemers
Ongeveer om de zes weken komen gebruikers en initiatiefnemers van Lokaal-O bij elkaar om te praten over praktische zaken, wensen, toekomst en om uit te wisselen wat iedereen doet en bezig houdt. Het afgelopen jaar waren deze overleggen beperkt en meestal online, maar deze keer kwamen 15 gebruikers van Lokaal-O bij elkaar voor een soep- en broodmaaltijd. Veel mensen kenden elkaar nog niet (goed); een uitgebreide voorstelronde en een persoonlijke vraag zorgden voor een mooie kennismaking én kansen voor onderlinge dwarsverbanden.

En verder….

·         Vrijdagmiddag 29 oktober startte vanuit Lokaal-O een Wandeling Koloniaal Erfgoed in Baarn. Tijdens haar introductie maakte gids Petra Groen van Koloniaal Erfgoed te Voet duidelijk dat het koloniaal verleden nog steeds in de haarvaten van de Nederlandse samenleving zit en dat het slavernijverleden daar onlosmakelijk mee verbonden is. Met zwarte, maar ook lichtere kanten, wat zij tijdens de wandeling op een prettige manier illustreerde met verhalen over o.a. Huize Peking, Cantonpark en Maria-Oord.  RTV Baarn maakte een mooie reportage van de wandeling: https://www.youtube.com/watch?v=W_54WO0aueg . Een terugblik op papier kun je opvragen bij Birgit Oelkers

·         Lokaal-O ontving van de gemeente Baarn een afwijzing op onze bescheiden subsidieaanvraag ‘Coronasteun voor maatschappelijke organisaties’. Het Lokaal-O-bestuur gaat hiertegen in bezwaar.

·         Bridgeclub Torenbridge beëindigt haar activiteiten. Van hun resterende financiën doneerden zij een bedrag van € 300 aan Lokaal-O, waar we bijzonder blij mee zijn.  Hartelijk dank, lieve Bridgers!

KALENDER LOKAAL-O NOVEMBER

Naast de wekelijkse activiteiten zijn er in november ook de volgende initiatieven en activiteiten.

·         Maatschappelijk vastgoed en dus ook huisvesting Lokaal-O bespreekpunt gemeenteraad
Op woensdag 3 november heeft Birgit namens Lokaal-O bij de gemeenteraad ingesproken over het plan Maatschappelijk Vastgoed. Opnieuw staat de toekomst van Lokaal-O op het spel. De gemeente stelt voor het Poorthuis af te stoten en de ruimte te bestemmen als schoollocatie of voor woningbouw. Lokaal-O krijgt – ondanks waardering voor onze bijdrage aan een sociaal en betrokken Baarn  – geen garantie op een permanente andere locatie. Geïnteresseerd in ons pleidooi? Je kunt het hier lezen: https://www.lokaal-o.nl/2021/11/06/maatschappelijk-vastgoed-huisvesting-lokaal-o/

·         Open toneelavond vanaf 5 november – Theatermaker (in opleiding) Freija Poll organiseert wekelijks een open avond voor iedereen die wil kennis maken met toneel. Met de deelnemers bespreekt ze de mogelijkheden en wensen voor wekelijkse workshops. Tijd: 19.00 – 21.00 uur. Opgeven:

·        Lunchontmoetingen op zondag en woensdag – Kom je ook een keer gezellig mee-eten bij onze Lunch-op-Zondag? Data in november: morgen, zondag 7 en 21 november, om 13 uur. Je kunt je aanmelden via
Er zijn nu ook weer regelmatig lunches op woensdag. De eerste is op 24 november. Je kunt je daarvoor aanmelden bij Karin Beukeboom

·        Wandelen met Mooie Ontmoetingen – Na haar mooie avontuur naar Santiago de Compostella wil Karin ook anderen enthousiast maken en stimuleren om te gaan wandelen. Geen lange tochten, maar een uurtje samen lopen in het bos. Op zondagochtenden om 10.30 uur. Wandel je morgenochtend, 7 november om 10.30 uur, mee? Meer informatie en aanmeldingen bij Karin:

·         Creamiddag – In november organiseert Stephanie Kool (alias Steph Create) weer een Creamiddag op zaterdag 13 en 27 november. Deze Creaclub is voor volwassenen én kinderen. Je mag dit jaar in de opstartfase gratis meedoen. Aanmelden kan via  

·         Zingevingsbijeenkomsten – Vanaf  vanmiddag, 6 november is er elke maand op een zaterdag een bijeenkomst van ‘Zin in Eemland’. Met per keer thema, samen luisteren naar muziek, verhalen, gedichten.  Aanmelden kan bij Evelijne Swinkels-Braaksma, . De volgende keer is op 11 december om 16 uur.

VOORUITBLIK

·        Expositie – Eind november openen we een nieuwe expositie met schilderijen van de Baarnse kunstenaar Marja Glimmerveen.

·         Bijzondere mensen, bijzondere portretten – Naar aanleiding van de ‘Kleine Ontmoetingen, bijzondere Verhalen’ tijdens Burendag maken we posters met portretfoto’s van de vertellers en veelzeggende citaten uit hun verhalen. De posters komen in Lokaal-O te hangen en worden op onze website geplaatst.

·         Vooraankondiging Winterparade – Op zondag 12 december komt er weer een Winterparade in Lokaal-O, een festijn in kerstsfeer met mini kerstmarkt, muziek, kerststukjes maken, een modeshow en nog veel meer. De organisatie is al in volle gang, dus… noteer de datum in je agenda.

We hopen jullie bij een van de novemberactiviteiten tegen te komen. Houd onze website en facebook-pagina in de gaten en/of kom op maandagmiddag (15-17 uur) of woensdag (10-12 en 14-16 uur) gewoon eens binnenlopen. Eind november sturen we een volgende nieuwsflits over de highlights in december. 

Hartelijke groeten, namens alle Lokaal-O makers,
Hanneke, Zakia, Judith, Marjo en Birgit, Lokaal-O bestuur
FB:
https://www.facebook.com/groups/stlokaalo/?ref=share
tel. 06-21224567 (secretaris Birgit Oelkers)