Je bekijkt nu Lokaal-O nieuwsbrief september 2021
Leerlingen balletschool Marut Jorquera

Lokaal-O nieuwsbrief september 2021

  • Berichtcategorie:Algemeen

We hopen dat iedereen een ontspannen zomer heeft gehad en nieuwe energie heeft opgedaan. Inmiddels hangt de herfst alweer in de lucht. September wordt voor Lokaal-O een bruisende maand vol activiteiten. Vanwege corona weliswaar vaak met een maximum aantal deelnemers en aanmelding vooraf, maar dat mag de pret niet drukken! 

Lokaal-O in september betekent muziek,  ontmoetingen, dialoog, lekker eten, spannende bijeenkomsten, exposities, afscheid en welkom van initiatieven en clubs, toekomst met of zonder dak boven ons hoofd, gulle gevers. Lees er hieronder alles over.

Zaterdag 4 september – Open Deuren Route Cultureel Festival

Wandel langs culturele en maatschappelijke instellingen in Baarn. Er is een heel gevarieerd programma. Ook Lokaal-O zet de deuren open tussen 12.00 en 16.00 uur. Voor een kopje koffie, een gezellig praatje en informatie over Lokaal-O initiatieven. Tussen 13.30 en 16.00 uur geven medewerkers van project Heuvelrugtuinen informatie over hoe je als inwoner van Baarn zelf of samen met je buren je eigen tuin of buurttuinen omtovert tot een Heuvelrugtuin. Onze tuin voor het Poorthuis is een mooi voorbeeld van hoe dat er uit kan komen te zien!

Ook kun je genieten van twee swingende optredens . De Amsterdamse Indie-folkband La Nique speelt om 14.00 uur en om 15.30 uur is er een wervelend dansoptreden van leerlingen van balletschool Marut Jorquera. En…. RTVBaarn is er om livestream opnames te maken. Dat wordt genieten!

Zondag 5 en 19 september – Lunch op Zondag

Om de twee weken organiseert Lokaal-O op zondagen een verrassingslunch in het Poorthuis, van 13-15 uur. Er kunnen maximaal 25 mensen mee-eten en de belangstelling is groot. Wil je ook een keer meegenieten? Meer informatie vind je op onze FB-pagina en op deze website. Aanmelden kan via   

Vind je het leuk om een keer mee te helpen met koken voor de lunches? We zijn op zoek naar koks die af en toe een keer willen meedraaien. Je kunt koken in het Poorthuis, maar ook thuis de voorbereidingen doen. De ingrediënten worden vergoed. We voegen je graag toe aan onze lijst met ‘hulpkoks’ op wie we soms een beroep mogen doen. Geïnteresseerd, bel of app Marjo: 06 36312747.

Zaterdag 25 september – Bekend maakt Bemind: Internationale Burendag in Lokaal-O

Voor het vijfde jaar organiseert Lokaal-O een vrolijk en rijk programma op Burendag, met dit jaar als thema Bekend maakt Bemind, waar Baarnse buren van alle nationaliteiten en herkomsten welkom zijn. Met een muziekpodium  met wereldmuziek, met workshops, kleine ontmoetingen over bijzondere verhalen en nog veel meer. Van 13-17 uur en om 18 uur voor 5 euro een 3-gangen- burenmaaltijd. Noteer de datum en geef je op via  I.v.m. de corona-afstandsregels kunnen er maximaal 50 mensen meedoen.
Het volledige programma publiceren we circa 10 september, in de bijlage vind je alvast de vooraankondiging.  We organiseren deze burendag in samenwerking met veel nieuwe en oude Baarnaren en organisaties, zoals Alltogether Festival, Schoonoord, Vluchtelingenwerk Baarn, Jack Visser Entertainment.

Vooruitblik en nieuwe ontwikkelingen

Het bestuur van Lokaal-O is uitgebreid met Zakia Yousif. Zakia woont sinds 2002 in Baarn met haar man en drie kinderen; twee dochters en één zoon, was o.a. actief voor Vluchtelingenwerk Baarn, medeoprichter van Gastvrij Baarn en is docent wiskunde aan een school in Amsterdam. Welkom bij ons bestuur, Zakia!

We nemen afscheid van tekenclub Tronie, een van de eerste Lokaal-O initiatieven. Ton en Saskia begonnen Tronie in 2016 met een heel klein clubje in de Gaspard. Inmiddels is de tekenclub uitgegroeid tot drie groepen van enthousiaste tekenaars en schilders en kent een lange wachtlijst. Ze gaan door in het voormalige ING-pand aan de Brink. Jammer om afscheid te nemen, maar voor de mensen van Tronie een geweldige mogelijkheid om in een eigen ruimte hun activiteiten vorm te geven en uit te kunnen breiden. Bovendien blijven we natuurlijk wel samenwerken…

… onder andere in de vorm van exposities: Sascha van Tetterode organiseert dit najaar een expositie in Lokaal-O met werk van drie leden van Tronie. Houd voor informatie over de opening etc. onze website en FB-pagina in de gaten.

Ook het Repaircafé opent zijn deuren weer! Voor de eerste keer in het nieuwe seizoen op zaterdag 11 september, van 10-13 uur, in Lokaal-O.  Je kunt je reparatieklus aanmelden via

Huiskamerviering ‘Bezield Verband’: opzondag 26 september, 14 uur nodigt Evelijne Swinkels-Braaksma ziel- en zinzoekers uit voor een huiskamerviering in Lokaal-O. Een bijeenkomst  rond een thema, met verhalen, gedichten en muziek, thee en lekkers. Aanmelden kan bij of per telefoon: 035 5417771. (Een kleine vrijwillige bijdrage achteraf wordt op prijs gesteld om de kosten te dekken).

Maatschappelijk vastgoed/permanente huisvesting voor Lokaal-O

Op 19 augustus was er een tweede bijeenkomst over de nieuwe gemeentelijke nota maatschappelijke vastgoed die in de maak is. Ook nu was er net als bij de eerste sessie veel belangstelling.
De nieuwe beleidsnota borduurt voort op het bestaande beleid en zal ook een aantal zaken herijken.  Voor Lokaal-O wordt het spannend, want we zitten zoals jullie weten weer tijdelijk in het Poorthuis. Als voor deze locatie andere plannen worden gemaakt, betekent het voor ons dat we dakloos worden. … tenzij er een alternatieve locatie komt waar we door kunnen gaan met onze initiatieven. In november komt de nota in de raad. Eerder hebben we aan alle politieke partijen onze visie op maatschappelijk vastgoed en ons pleidooi voor een permanente plek voor Lokaal-O gemaild. We hopen natuurlijk van harte dat raadsleden onze visie als leidraad gaan gebruiken, ook als de nota maatschappelijk vastgoed in november in de raad besproken wordt. 
Los van de input die we op 19 augustus als deelnemers voor de nota aan de gemeente hebben geleverd, was het ook een feest om met zoveel maatschappelijk-culturele clubs en betrokken mensen bij elkaar te zitten, elkaar beter te leren  en met elkaar uit te wisselen! 

Bijeenkomst over het koloniale verleden van Baarn
Birgit Oelkers en Nona Salakory hebben het initiatief genomen om in Baarn meer bewustwording te creëren over de het koloniale- en slavernijverleden van Baarn en de doorwerking daarvan in de huidige Baarnse samenleving. Wat kan je leren van de geschiedenis, hoe kun je taboes doorbreken en hoe voorkom je dat het weer gebeurt?  De oproep om mee te denken en doen leverde op 26 augustus jl een brainstormavond in Lokaal-O op met zo’n 15 deelnemers die het waard vinden om dit thema uit te diepen en er initiatieven voor te organiseren. In de komende twee maanden onderzoeken de deelnemers  hoe en welke initiatieven nader gestalte kunnen krijgen.

Wil je op de hoogte blijven of misschien meedoen aan het volgende treffen op 15 november in Lokaal-O of aan bepaalde initiatieven? Neem dan contact op met Birgit Oelkers: , 06-21224567.

Dank aan onze donateurs!
In het voorjaar deden we in onze nieuwsbrief een oproep voor donaties, omdat onze vaste lasten doorliepen en we door corona dicht waren en weinig inkomsten hadden. We danken alle gulle gevers van harte! Mede dankzij jullie konden we de eindjes tijdens de corona-lockdown aan elkaar knopen.  Omdat we verder zo goed als geen inkomsten hadden, hebben we ook een aanvraag ingediend bij de gemeente om in aanmerking te komen voor een bijdrage in de vaste lasten.

Ook willen we de Lokaal-O makers bedanken die op allerlei manieren bijdragen aan Lokaal-O. Zoals Erica de Bilder, een heel betrokken Lokaal-O maker en geweldige drama- en theaterdocent, die dit jaar helaas uit Baarn is verhuisd. En die voor haar vertrek een info-kast voor de Heuvelrugtuin heeft gesponsord, die binnenkort door stichting Baarnsche Bomen wordt gemaakt.

Of Nienke, die haar zelfgemaakte jam in het Poorthuis verkoopt en de opbrengst ten goede laat komen aan Lokaal-O. Of Ad, die zijn professionele keyboard, waar hij door ziekte niet meer op kan spelen, beschikbaar stelt aan muzikanten in Lokaal-O. We zijn heel blij met jullie, met zoveel gulle Lokaal-O makers!

We hopen jullie bij een van de september activiteiten tegen te komen. Houd deze website en onze Facebook-pagina in de gaten en/of kom op maandagmiddag (15-17 uur) of woensdag (10-12 en 14-16 uur) gewoon eens binnenlopen. Eind september plaatsen we een volgende nieuwsflits over de highlights in oktober.

Hartelijke groeten, namens alle Lokaal-O makers,

Hanneke, Zakia, Judith, Marjo en Birgit 
Lokaal-O bestuur