CoronaKronieken

Hanneke Vermeulen

Hoe gaat het met je?

Vandaag heel goed. Ik was gisteren jarig en heb feest gevierd, coronagewijs. Mijn dochter is langs geweest en daarna mijn zoon. Mijn man is overleden, ik woon alleen en mis vooral het dingen samen doen. Tronie is een geweldige vervanging.

Met wie heb je nog contact?

Met de mensen van Tronie heb ik nog veel contact. Onderling via app, mail of zoom. En we tekenen ook nog veel samen. Buiten, met z’n tweeën of drieën. Geen portretten nu maar landschapjes. Dat is heel gezellig, we zijn echt een hechte club.

Doe je nu dingen anders dan voor corona?

Aanvankelijk was ik wel aan wat rust toe. Ik ben lid van een aantal clubjes, deed best veel en dat is grotendeels weggevallen. Zoals bijna iedereen heb ik opgeruimd, er is weer orde in mijn huis. De laatste twee weken begin ik het sociale leven echt te missen en moet ik uitkijken dat ik me niet helemaal afzonder. Ik zou graag weer naar een museum gaan, zo’n uitstapje maakt me helemaal gelukkig. Het is fijn dat dit binnenkort weer meer mogelijk wordt. Maar dingen echt anders doen… ik geloof het niet.

Zijn er mensen of dingen die je mist?

Ja, ik mis mijn kleinkinderen. Die ga ik uit de weg. Ik behoor toch tot de kwetsbare leeftijdsgroep. Dat doet me pijn, zo’n hummel van drie wil je omhelzen. Zelf ga ik naar niemand toe, blijf zoveel mogelijk thuis.

Ben je ook bang?

Nee, ik ben niet bang, gek hè? Wel realiseerde ik me direct: dit is wel degelijk gevaarlijk, corona is een sluipmoordenaar. Er kan zo weer een nieuwe uitbraak komen. Ik blijf voorzichtig.

Waar word je nu blij van?

Van de zon die schijnt, even weg op de fiets. En van schilderen en tekenen. Ik heb een geweldig vak als kunstschilder.

Welke tip heb je voor iedereen die in ditzelfde schuitje zit?

Probeer ontspannen om te gaan met corona. Sommige mensen reageren zo krampachtig. Kijken elkaar niet aan. Pakken zich helemaal in. Lopen met een enorme boog om je heen. Daar is niemand mee gebaat. Probeer gewoon te doen, wel voorzichtig, maar niet krampachtig.

Is er iets wat je meeneemt, niet meer kwijt wilt na corona?

Ik denk dat als het om hygiëne gaat ik beter op zal blijven letten. Misschien zwakt dat voornemen toch weer af, maar ik hoop eigenlijk dat ik het vasthoud.