CoronaKronieken

Nienke Visser

Hoe gaat het met je?

Het gaat wel goed. In het begin was het wennen. Ik deed veel bij Lokaal-O, was vaak in De Boemerang. Dat viel natuurlijk weg. Maar ik heb wel weer nieuwe activiteiten gevonden en opgepakt. Corona zelf is eigenlijk een grote gelijkmaker, het overkomt iedereen. Voor mij is dat gek genoeg bijna een opluchting. Ik ben vroeger veel ‘vogelvrij’ verklaard. Dat gevoel van ‘ze moeten mij weer hebben’, dat ontbreekt nu helemaal.

Met wie heb je nog contact en hoe?

Ik kwam toevallig Matthijs van de Weggeefwinkel tegen toen ik met de hond aan het wandelen was. We raakten aan de praat,  wandelen nu vaker samen en voeren gesprekken over bijvoorbeeld depressie en zingeving. Verder breng ik taart rond voor de TaartExpress, heb ik regelmatig contact met Erica van de theaterworkshops en het Wereldkoor van Lokaal-O.

Doe je nu andere dingen of dingen anders?

De drang van ik moet naar Lokaal-O is weggevallen. Dat mis ik wel, maar ik merk dat een pas op de plaats ook rust brengt. Er komt meer ruimte voor verdieping.

Ben je ook bang?

Nee, ik denk dat ik het wel overleef als ik het zou krijgen. Ik ben vitaal, leef gezond, rook en drink niet. En natuurlijk let ik wel goed op. Alleen in supermarkten voel ik me niet prettig. Er hangt een creepy sfeer en ik wil daar zo snel mogelijk weer uit.

Waar word je nu blij van?

Ik word blij van wandelen, vind het leuk voor mijn oppashond te zorgen, van de sociale contacten die nog wel mogelijk zijn. Ik bezoek een keer per week een vriendin die is opgenomen in Zon en Schild. Dan spreken we elkaar buiten, in de tuin. En ik houd een stiltedagboek bij. Elke ochtend lees ik een bijbelmeditatie, ook al ben ik niet gelovig opgevoed, of een stukje van Krishnamurti.

Welke tip heb je aan anderen die in hetzelfde schuitje zitten?

Doe ontspannings- en ademhalingsoefeningen. Durf de drang naar controle los te laten, want we hebben geen controle over corona. Je ziet ’t niet en weet niet wie het heeft. Daar kan je van in paniek raken. Ik heb die paniek vroeger in een andere situatie door persoonlijke omstandigheden zelf al ervaren en gemerkt hoe belangrijk ontspanning en goed ademhalen is.

Is er iets wat je meeneemt vanuit deze coronatijd?

Ja, ik merk dat ik behoefte heb aan meer verdieping. Gesprekken die verder gaan dan een oppervlakkig babbeltje, ook bij Lokaal-O. Wat weten we eigenlijk van elkaar? Ik voel me ingetogener, van extravert naar meer introvert en dat mag wel blijven.