CoronaKronieken

Judith van HoutenHoe gaat het met je?

Ik ben al vier weken ziek, waarschijnlijk gewoon griep, maar wel met verschijnselen die op corona lijken: futloos, hoesten,  kortademig. Het advies van de huisarts is: uitzieken en binnen blijven. Het gaat nu wel beter, krijg weer wat energie. In het begin was ik wel bang, nu hoop ik eigenlijk dat ik het toch al gehad heb.

Met wie heb je nog contact en hoe?

Afgelopen weken had ik nauwelijks contact met andere mensen. Als ik me niet goed voel, trek ik me terug. Nu begint ’t weer een beetje. Mijn kinderen komen niet langs. Ik zie ze ook liever niet dan dat we  op afstand moeten blijven.

Doe je nu andere dingen dan voor corona?

Ik ben weer gaan haken, had ik al aantal jaren niet meer gedaan en verder fotoboeken maken, films kijken. Dingen waar ik anders niet aan toe kom. Ik ben als maatschappelijk werker verbonden aan een middelbare school in Amsterdam voor speciaal onderwijs, ondersteun kinderen met gedragsproblemen en begeleid gezinnen. Dat gebeurt nu ook vanuit huis, net als het onderwijs zelf. Ik merk dat leerlingen verschillend reageren op thuisonderwijs. Sommige vinden het heerlijk om  niet naar school te hoeven en wel les te hebben. Problemen ontstaan vaak onderling in de groep.

Wie of wat mis je?

Ik mis mijn kinderen, de mensen van Lokaal-O en De Boemerang en mijn koor. Afgelopen week hebben we voor het eerst via Zoom gezongen.  En ik mis gewoon het fysieke contact.  De beperktheid van alles. Ik kan bijna jaloers kijken naar een film waarbij mensen elkaar in de armen vallen.

Waar word je nu blij van?

Van het mooie weer, de natuur, dit jaargetijde is prachtig. Een ritje naar Amsterdam om te genieten van het voorjaar in de stille stad, het jonge groen bij de grachten.

Welke tip zou je anderen willen geven?

Probeer leuke dingen te bedenken, doe iets wat je normaal niet zou doen. Heb je geen tuin, maak dan van je huis een camping of ga picknicken op de grond. Ook in en om je eigen huis kan je plezier hebben.

Is er iets wat je over wilt houden aan deze coronatijd?

Ja, niemand hield voor mogelijk dat de trein van de economie tot stilstand zou kunnen komen. Dat is toch gebeurd. Alsof planeet aarde zich achter de oren krabt. Zet me aan het denken wat er anders kan, wat ik anders  kan doen. Ik pakte altijd makkelijk de auto en nu staat hij al weken stil. Ik heb meer tijd en aandacht om gevarieerder zonder vlees te leren koken. Dat wil ik vasthouden.