CoronaKronieken
Yvonne - foto door Margreet Breukelaar
foto door Margreet Breukelaar

Hoe gaat het met je?

In het begin overviel corona me. Ik vond het eng, voelde me niet lekker en ik was onzeker, keek de hele dag Netflix en er kwam weinig uit mijn handen. Maar nu gaat het stukken beter. Ik heb veel meer structuur in mijn dag en doe veel meer.

Met wie heb je nog contact en hoe?

Afgelopen week zijn mijn dochter en kleinzoon langs geweest en diezelfde week stonden mijn zoon en schoondochter ook op de stoep. Dat had ik erg gemist, ik had ze een maand niet gezien, het was zo gezellig, ik was echt dolblij. Verder heb ik contact met de vrouwen van Mooie Ontmoetingen en van de Maandaggroep. Ik breng een bloemetje langs als er iemand jarig is, maak dan een praatje op afstand en ik bel regelmatig. Sommigen zijn zo blij om even een stem te horen. Mij helpt het ook, ik voel mezelf er beter door.

Zijn er mensen of dingen die je mist?

Met sommige bekenden maakte ik af en toe uitstapjes. Dat is nu weggevallen. Ik wandel wel soms samen met iemand. Op 1,5 meter afstand van elkaar natuurlijk. Dat is best ver. Ik merk dat veel mensen er moeite mee hebben om zo op afstand te blijven. Het is ook zo onnatuurlijk.

Doe je nu dingen anders of andere dingen?

Ja, in het begin van de lockdown gingen de dagen met nietsdoen voorbij. Mijn dochter raadde me aan om elke dag een klusje in huis te doen en dat heb ik opgepakt. Daar heb ik nu echt plezier in. Ik ruim kastjes op, orden spullen Ik maak voor- en na foto’s en kan echt genieten van bijvoorbeeld een opgeruimde kast, want eigenlijk ben ik een enorme chaoot. Ik probeer ook elke dag iets te tekenen. Het zorgen voor meer structuur hoop ik ook na corona vast te kunnen houden.

Lukt het je om anderen te steunen?

Inmiddels wel. Het begon met het helpen bij het ophangen van de ‘Houd De Moed Erin’-spandoeken bij zorginstellingen. Ik ben zo blij dat er vanuit Lokaal-O zoveel ondernomen wordt om ondanks corona gewoon door te gaan. Het idee dat we elkaar niet vergeten en er voor elkaar zijn. Fantastisch dat we dat overeind houden. Als ik me dat realiseer dan straal ik echt. Soep maken, taarten bakken. Ik vind het fijn mijn steentje bij te dragen.

Welke tip zou je nu aan mensen willen geven?

Probeer je niet te veel in beslag te laten nemen door alle corona-informatie. Dus niet elke avond alle nieuwsprogramma’s daarover bekijken, dam het in, het maakt alleen maar onzeker. Het leven is ruimer dan het coronavirus.