CoronaKronieken

Elise Merks

Hoe gaat het met je?

Het gaat goed. Ik heb geluk, heb genoeg ruimte om me heen en niemand in mijn omgeving die getroffen is door corona. Ik werk parttime als vertaler/ondertitelaar en kan gewoon doorwerken. Dat kan ik deels thuis doen, maar ik vind het prettig fysiek op het werk aanwezig te zijn en collega’s te zien. Dus ga ik doorgaans nog gewoon naar Hilversum. Alleen de hoeveelheid tolkwerk is afgenomen.

Hoe houd je contact met anderen?

Dat is nu wel anders. Mijn allernaaste familie zie ik nog wel, maar verder zie of spreek ik mensen alleen op afstand. Ook de taallessen geven we nu via Zoom. Dat je elkaar nu niet kunt aanraken, vind ik wel confronterend, ook al is er een goede reden voor. Ik fiets naar mijn werk en zeg vriendelijk hallo als ik mensen tegen kom. Sommigen reageren nogal chagrijnig en gestrest. Jammer, maar er zijn er ook genoeg die enthousiast teruggroeten. Het valt me op dat er best veel oudere mensen buiten zijn. Daar ben ik blij om. Alleen maar thuis blijven zitten is slecht voor je, zeker op de lange duur. Natuurlijk alles binnen de afgesproken regels, maar dat spreekt voor zich.

Zijn er mensen of dingen die je nu mist?

Ja, mijn vriend. Hij is Fransman en woont in Parijs, ik kan nu niet naar hem toe, terwijl hij niet gezond is. Dat maakt me wel angstig. Hij zou in april juist voor een tijdje naar Nederland komen. Ik hoop iets te vinden waardoor ik toch naar hem toe kan.

Ben je ook bang?

Voor mezelf ben ik niet bang, wil ik niet bang zijn. Ik let wel heel goed op. Ik ben eerder bang voor anderen.

Waar word je nu blij van?

Ik word blij van een beetje luchtigheid. Grapjes maken, contact met anderen, ook al is het anders. En van de natuur die gewoon doorgaat, van de stilte en de rust die er nu ook heerst in de wereld. Ik ben zelf nogal druk in mijn hoofd. Die rust is fijn, thuis kom ik ook aan allerlei klusjes toe die je anders voor je uitschuift.

Lukt het je om anderen te steunen?

Even een opbeurend praatje, daar heb ik zelf behoefte aan en probeer ik ook voor anderen te doen. Even bellen of iets langsbrengen. En verder raad ik iedereen aan te genieten van alles waar je nog van kan genieten, en dat zijn een heleboel dingen. ’t Is lente, buiten is het fantastisch. Maak er het beste van.