Je bekijkt nu Pijn en vreugde in het alledaagse leven in voormalig Nederlands Indië onder koloniaal bestuur tussen 1816 en 1942

Pijn en vreugde in het alledaagse leven in voormalig Nederlands Indië onder koloniaal bestuur tussen 1816 en 1942

 Onder deze titel geeft antropoloog en Baarnaar Iwan Sewandono zondag 12 juni van 14:30 tot 16:30 uur een openbare lezing in Lokaal-O op uitnodiging van de initiatiefgroep “Koloniaal Verleden van Baarn”. 

Sinds kort bestaat er publieke aandacht voor gebeurtenissen tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog van 1945 tot 1950. Over de lange voorgeschiedenis is echter heel weinig bekend, buiten de wetenschappelijke kring.

Nu is de beschrijving van wat er allemaal is voorgevallen het werk van de historicus. Kunstenaars daarentegen tonen ons hoe dat voelde in het leven van alledag. Wat merkte de Indonesische bevolking van de aanwezigheid van Nederlanders vóór de tweede wereldoorlog? Hoe zag hun dagelijks leven eruit?

Deze vragen worden beantwoord door Iwan Sewandono, kenner van het koloniaal recht en bestuur. Hij is geboren in Buitenzorg (nu Bogor) in het laatste jaar van de Japanse bezetting, in wat toen een “inlandse” familie en de inheemse cultuur genoemd werd, net vóór de Bersiap-tijd en de “Revolusi”. 

Sewandono kiest de invalshoek van de Visuele Antropologie. Hij laat zich bij de hand nemen door het welsprekende en indrukwekkende werk van de moderne Indonesische volksschilders Sudjojono, Hendra Gunawan, Affandi en Widayat. Ook hofschilders als Raden Saleh en Raden Basuki Abdullah krijgen aandacht, evenals schilders van het koloniale “Mooi Indië”. Kennisneming van hun werk en levensverhalen geeft inzicht in wat er in de eeuw vóór de onafhankelijkheidsoorlog in Nederlands Indië groeide, bloeide en broeide.

U bent hartelijk uitgenodigd, vrij entree!

Aanmeldingen graag via de volgende mailadressen: of