CoronaKronieken

Zakia Yousif

Hoe gaat het met je?

Het gaat goed. We zijn allemaal gezond. Het is wel pittiger dan normaal met mijn drie kinderen thuis, 1 dochter zit in groep 6 van de basisschool en de twee jongsten, een tweeling, in groep 2. We komen niet veel buiten. De eerste weken was dat lastig om uit te leggen aan mijn kinderen. Ze zagen andere kinderen in de speeltuin bij de flat spelen. Nu het echt mooi weer is maken we af en toe een wandelingetje en mijn man fietst soms met onze zoon.

Heb je nog wel contact met anderen?

Ik heb niet zoveel contact met anderen in onze flat. Soms bel ik mensen op. Ik liep stage op een school in Amsterdam. Maar dat is gestopt door corona. Ik mis die sociale contacten wel. Even een praatje met andere ouders op school of bij het boodschappen doen.

Ben je ook bang?

Ik ben niet bang, maar wel voorzichtig. In het begin nam ik het nog niet zo serieus, ik dacht dat het wel snel weer over zou gaan. Maar toen ook in Nederland steeds meer mensen besmet raakten, begon ik goed op te letten. En ook mijn kinderen doen dat. Die wassen uit zichzelf hun handen als ze buiten zijn geweest.

Zijn er dingen waar je nu juist blij van wordt?

Ik vind het fijn om meer tijd met mijn kinderen samen te zijn. Het is soms wel een beetje zwaar, maar toch doet het ons goed. En ik heb meer tijd voor mezelf. Meer tijd om na te denken, stil te staan bij dingen waar je anders nooit over nadenkt, omdat je altijd te druk bent. Het leven is kort, waarom doe ik de dingen die ik doe, daar word je je nu bewuster van. Ik wil wel meer betekenen voor anderen, maar omdat we niet echt naar buiten kunnen, weet ik niet goed hoe. Ik vind het leuk om soep te maken voor de SoepExpress.

Doe je nu dingen die je anders niet deed of veel minder?

Nu ik veel thuis ben steek ik meer tijd in mijn webwinkel voor natuurlijke schoonheids- en wellness producten (https://zakiayousif.itworkseu.com). Ik denk dat het juist in deze tijd belangrijk is om gezonde producten te gebruiken, dus ik hoop dat het goed gaat lopen. Het is fijn dat ik dit vanuit huis kan doen.

Welke tip zou je nu aan mensen willen geven?

Neem de tijd om te genieten. Van je gezin, als je een gezin hebt. Als je alleen woont is het vast moeilijker om te genieten. Probeer toch positief te zijn. Zoek contact met anderen als je je alleen voelt. Wees niet bang, iedereen wil wel wat doen, dus vraag het gewoon.