Taalontmoetingen in de Baarnse Zorgkrant

Taalontmoetingen in de Baarnse Zorgkrant

Onlangs verscheen dit artikel over Taalontmoetingen in de Baarnse Zorgkrant:

Taalontmoetingen in LOKAAL-O

Elke dinsdagavond staat LOKAAL-O open voor deelnemers aan ‘Taalontmoetingen’.  Vanaf september 2016 praten nieuwkomers hier met elkaar in het Nederlands over de meest uiteenlopende onderwerpen. Elise Merks en Marjo Stam begeleiden dit  trouwe clubje deelnemers uit o.a. Syrië, Polen, Colombia, Oekraïne, Rwanda  en Iran. Nieuwe deelnemers kunnen altijd aanschuiven.

De meeste deelnemers volgen ook de verplichte inburgeringscursus of zijn daar inmiddels voor geslaagd. Maar zelfs met dat papiertje blijft Nederlands praten een pad vol valkuilen. Blijven oefenen, praten, lezen en luisteren helpt om te aarden in Nederland. Elise: ‘Ik weet hoe belangrijk het is om je ergens ‘thuis’ te gaan voelen.  Door taal vind je praktisch je weg, maar kun je ook je gevoelens en interesses delen. Wij willen mensen aan de praat krijgen, en in een groep leert iedereen van elkaar, wij dus ook.’

De sfeer is open en hartelijk en de deelnemers zijn betrokken bij elkaar. De een leert makkelijk, een ander heeft niet echt een talenknobbel. Maar dat maakt niet uit. Ondanks de verschillende achtergronden, of misschien wel dankzij, voel je verbondenheid en er wordt ook veel gelachen.  Marzena (Polen, ruim vijf jaar in Nederland): ‘Er is geen vaste lesstof. Daarom is het minder schools. Dat maakt het leuk. Iedereen durft zijn mond open te doen en iedereen is gelijkwaardig.’  De onderwerpen variëren van praktische zaken als “de grote schoonmaak” tot  het uitwisselen van persoonlijke ervaringen en gevoelens.  En vooral Nederlandse spreekwoorden zorgen regelmatig voor grote hilariteit. Nataliia (Oekraïne, bijna twee jaar in Nederland): ‘Hier bij LOKAAL-O ben ik echt begonnen Nederlands te leren, ik heb nieuwe mensen ontmoet.  Het is gezellig en heel leerzaam.’

LOKAAL-O

Taalontmoetingenis een van de initiatieven in LOKAAL-O, de buurtontmoetingsplek die in 2016 ontstond in het voormalige schoolgebouw van Gaspard de Colignyschool  aan de Prof Meyerslaan.

Andere vaste initiatieven waarbij iedereen  gewoon binnen kan lopen zijn:

De Weggeefwinkel, voor gratis kleding en klein huisraad. Open op woensdag en zaterdag tussen 14.00 en 16.00 uur.

Mooie Ontmoetingen, om te praten, luisteren en samen creatief bezig te zijn. Open elke woensdagmiddag tussen 14.00 en 16.00 uur

De Buurtbieb. Voor het gratis lenen van, snuffelen in en kletsen over een uitgebreide collectie boeken. Open elke woensdagmiddag tussen 14.00 en 16.00 uur.

Wie voor een maatschappelijke activiteit incidenteel gebruik wil maken van de ruimtes in LOKAAL-O kan contact opnemen met:

 

Meer taalinitiatieven in Baarn

  • Aan de praat, in kleine groep, maandagochtend 9.30 – 11.30 uur, Bibliotheek Baarn (via Welzijn Baarn)
  • Taalcafé, vrije inloop ,in groepjes en individueel, donderdagochtend 10.30-12.00 uur, Bibliotheek Baarn
  • Nederlands voor anderstaligen – voor gevorderden zonder inburgeringsplicht. Maandagavond 19.30 – 21.30 uur, basisschool De Uitkijck (via Welzijn Baarn)
  • Nederlands voor anderstaligen – voor beginners zonder inburgeringsplicht. Donderdagochtend 10.00 – 11.45 uur, school Noorderbreedte (via Welzijn Baarn)
  • De Ouderkamer, voor allochtone vrouwen: ontmoeten en Nederlands leren, woensdagochtend 9.00 – 12.00, basisschool De Uitkijck (via Welzijn Baarn)
  • Taalles, individuele begeleiding door taalcoaches in eerste anderhalf jaar.Afspraak thuis of in bibliotheek. (via Vluchtelingenwerk)
  • Taalles, individuele begeleiding door taalcoaches. (via Humanitas Eemland)

 

 

Sluit Menu